ЩУРАЦИ!

четвъртък, 25 септември 2008 г.

Перспективи пред нашето животновъдство.

Този месец трябва да заработи първата в света инсталация за биогаз, която използва като суровина около 70% птичи тор. Това ще се случи, или вече се е случило, в Източна Германия. Метанът се използва за производство на топло- и електроенергия. Електричеството е достатъчно да захрани 4 600 домакинства. Топлината ще се използва за нуждите на птицевъдното предпиятия, а в бъдеще - и за общинските сгради в близкия град. Отпадъкът след ферментацията се разделя на твърда и течна част. Твърдата се суши и се използва за компост. Течната допълнително се разделя на 25% концентрирана тор и 75% пречистена вода, която се използва обратно в процеса на производството на биогаз.

Във Великобритания пък птицевъдите се ориентират към органично производство на месо и яйца, има тенденция за преминаване към по-бавно растящи хибриди.

Защо ги цитирам тези факти? Ами защото на този огромен пазар трябва да се конкурира нашето незначително по размери животновъдство. Всъщнот не само по размери. Плачевно е и технологичното състояние, но най-вече организацията (т.нар. мениджмънт! :-)). Днес един колега сподели впечатленията си от Холандия. Ферма от 3 000 прасета за угояване без нито един човек вътре.

Ето защо си мисля, че нашите фермери трябва да търсят ниши, на които успешно да се конкурират с колегите си от Европа. Конвенционалното животновъдство, наричам го така съвсем условно, е доста тежък и конкурентен пазар, на който оцеляват само най-големите. И най-големите у нас са с размери най-много на средни европейски компании. Защо да се мъчим да се наместим там, където е най-трудно? Защо не се опитваме да влезем на пазар, който е по-малко конкурентен и при това растящ пазар?! Търсенето на биологични продукти в Европа нараства всяка година като предлагането изостава значително.

Моят ограничен ветеринарен мозък роди следното - стратегията на нашето животновъдство трябва да е насочена към нишови пазари. Там размерът не е основно предимство. И повишаване на ефективността - енергийна, управленска, всякаква.

Няма коментари: