ЩУРАЦИ!

понеделник, 7 юни 2010 г.

PCV1/PCV2a

Канадски учени са установили нов тип свински цирковирус. При изследване на тъканни проби от прасета с остър PRRS се получават странни резултати. Установява се присъствието на нов тип PCV, който е комбинация от непатогенния PCV1 и патогенния PCV2a.

Вариантите за произхода на този нов тип цирковирус са два. Възможна е спонтанна рекомбинация между двата типа (PCV1-PCV2a) вируси - добре познат феномен, при това доказан между PCV2a и PCV2b. Съществува обаче и друг сценарий - появата на новия вирус да е по някакъв начин свързан с изкуствено създаден вирус, който произхожда от химеричен убит ваксинален щам. С други думи, рекомбинантна нуклеинова киселина, създадена от човека и съдържаща се в убит ваксинален вирус, се появява в жив вирус, изолиран от теренни проби. Вариант две е по-логичен поради факта, че в Квебек двата генотипа на цирковируса се срещат изключително рядко и вероятността да настъпи естествен процес на рекомбинация между тях е сравнително малка.

Какво следва? Ами трябва да се промени класификацията на свинския цирковирус! Или ще имаме PCV1/2a, или пък ще го кръстим PCV3. Трябва да се помисли за диагностичните тестове, които трябва така да се променят, че да откриват всички PCV генотипове.

Новият цирковирус е непатогенен. Засега. Да си помислим обаче за всички останали напълно безвредни убити рекомбинантни ваксини, които се използват в животновъдството. Просто да се замислим...

Няма коментари: