ЩУРАЦИ!

вторник, 23 декември 2008 г.

БЕЗ КОМЕНТАР

От официалния сайт на FSAI

Извинявам се за нескопосания превод!

Когато лабораторните тестове на фуражните проби и пробите свинска мазнина, взети на 6 декември, потвърдиха наличието на диоксини, трябваше да се действа бързо в интерес на безопасността на потребителите. Като предпазна мярка беше изискано от хранителната промишленост да изтегли от пазара цялото количество ирландско свинско месо и продукти от него, добити от прасета, заклани в Ирландия между 1 септември и 6 декември 2008 г. – най-голямото подобно изтегляне на хранителни продукти до сега в страната.

Инцидентът показа, че ирландската система за контрол на безопасността на храните работи добре. Значителните вложения в инфраструктурата на тази система, направени през последните години, започнаха да дават резултати при управлението на настоящата криза. Решението да се предизивка тотално изтегляне от пазара на ирландското свинско месо беше трудно и критично решение, но беше правилното решение. Фактът, че FSAI заедно с официалните органи беше в съсътояние да идентифицира проблема с диоксина благодарение на рутинната национална програма за мониторинг на остатъчните количества, да извърши оценка на риска и по този начин да определи рисковете за здравето на потребителя, да изтегли замърсените продукти от пазара и така да намали възможността за излагане на действието на диоксините и да ограничи фермите, които са получвали замърсен фураж, всичко това представлява ефективното управление на националната хранителна криза.

FSAI имаше опита от подобен инцидент през 1999 година, когато диоксин от един единствен източник намери своя път до фуража, което имаше за резултат изтегляне от пазара на всички животински продукти, произведени в рамките на 6 месеца. Ирландският подход този път беше коренно различен от този през 1999 г. Поуките от диоксиновата криза бяха отчетени и този път ирландското свинско и продуктите от свинско месо бяха върнати на лавиците за по-малко от седмица. Макар да бяха понесени сериозни икономически загуби в резултат на изтеглянето на всички свински продукти, последствията щяха да бъдат още по-опустошителни, ако не бяха взети незабавни мерки да се намали потенциалното излагане на действието на диоксините и риска за здравето на потребителите.

1 коментар:

Unknown каза...

Да ама според колегите от двск/ един определен по бтв/ фуража бил ЗАЦАПАН с масло /машинно/.Нямам коментар а въпрос :ТОВА ИЗЯВЛЕНИЕ НА ТРАКТОРИСТ КЪМ МЕХАНИК ЛИ БЕШЕ.