ЩУРАЦИ!

вторник, 30 декември 2008 г.

БВС FOREVER!!!


Получих едно смешно писъмце от БВС. Отказват ми достъп до обществена информация. Не съм очаквал друго. Но все пак ми е интересно - какво имат да крият?! И защо?!

Ето го самото писмо. Без печат. Със запетайки и на двата подписа.

6 коментара:

Андрей Куртенков каза...

Току-що въведох ново понятие във ветеринарномедицинската наука: "Ветеринарен Стокхолмски Синдром" (съкратено ще ВеСоС, а не ВСС, за да не се бърка с Висшия Съдебен Съвет; пък и ВеСоС прави алюзия за Свещения Доматен Сос на ЛСЧ). С това понятие (по аналогия с известния Стокхолмски синдром) ще обозначавам психологическото явление, при което тероризираният от ветеринарната мафия практикуващ ветеринарен лекар се привързва и изпитва симпатия към нея, стигайки до там геройски да я защитава от посегателствата на гражданското общество. Надявам се, с това понятие да дам своя скромен принос в разкриването на фините механизми, чрез които една банда разбойници държат в ръцете си съдбините на съсловието на ветеринарните лекари у нас.

Ivaynanay каза...

Aми дай да основем едно такова движение например: "Да проветрим ветеринарната соба!"

Или пък: "За повече biosecurity в Авгиевите обори на българската ветеринарна медицина!"

А защо не: "Обезпаразитяването на ветеринарното съсловие - дело на самото ветеринарно съсловие!"

Всъщност съм сериозен. Ама като знам за какви пари става дума, за какви рушвети...

Андрей Куртенков каза...

Абе, трябва нещо, дето навява пО-така асоциации - напр. - "Среднощни повиквания", или - "Лайна в гърнето". А защо не - "Рицарите на ветеринарната маса"? Пък ако ще е абревиатура, трябва да е нещо леснопроизнесуемо - напр. - СЕКРЕВЕТ - което е от първите срички на "Секси реформа във ветеринарията". Или ОВАЛ - "Обединени ветеринари атакуват ламята".
Знаеш ли - с'я, като се замисля - май законно са ти отказали информация - което не значи, че са прави - аз не виждам защо да се отказва такава информация, освен ако осигуряването й не е свързано с някави сериозни технически трудности - иначе, според мен, всеки началник (пък дори и да е от "частноправна организация") би трябвало да работи максимално открито и даже да се радва, когато някой проявява интерес към дейността му. Пък да не говорим за черкезкия стил на писмото - първият абзац е излишен, вторият - объркан, третият направо те фърля в тъч (казва ти, че това, дето уж не го създават и поради това не могат да ти го предоставят, се намира на сайта).
Законовите норми всъщност регулират много малка част от нашия живот - много по-голяма се регулира от три други вида норми - морални, традиционни и по целесъобразност. По ЗДОИ и по традиционните норми те може и да не са длъжни да ти предоставят информация, но по моралните норми и по целесъобразност - да, би трябвало; но то е ако ставаше въпрос за хора - а това не са хора - това са ... а,ре да не обиждам свинете ... това са плужеци. Примират от кеф, че ходят с вратовръзки и адресът им е на "Пенчо, бре чети" 15А. Пази Боже, сляпо да прогледа.

Ivaynanay каза...

Такааааааа...
Страхотни идеи! Ама нали разбра - говоря сериозно! Двоумя се между СЕКРЕВЕТ и "Рицарите на ветеринарната маса". Ще пусна една анкета. Първо да видим колко колеги биха се включили, а после и за името.

А какво имаш предвид за отказа? Нистина ли е законен отказа?

Андрей Куртенков каза...

Логиката ми да смятам, че отказът им е законосъобразен, е че БВС очевидно не попада сред засължените да дават информация субекти, според чл.3 от ЗДОИ. Освен ако не получава по някаква линия средства пряко от държавния бюджет - но не ми е известно да има такива. Той реално се финансира от държавния бюджет, но това не става пряко, а косвено - ето защо, хипотезата за "дейност, финансирана със средства от консолидирания държавен бюджет" според мен не може да се отнася за БВС.
Което не значи, че това колоритно писмо не трябва да се популяризира - аз съм си го запомнил и като jpg-файл, и като текстов файл, и при всеки удобен случай ще го използвам за демонстрация на интелекта и морала на ветеринарната мафия - защото - отказът може и да е законен, но за мен той е неморален и нелогичен.
Така че по-добре недей да оспорваш отказа пред съда, а си запази предвидени за тази цел финанси за регистрацията на новото сдружение ;)
Аз лично съм готов да се включа във всякакви инициативи за борба с ветеринарната мафия, понеже тези гадове наистина ме доведоха до положение вече да се представям просто като "консултант по биологично животновъдство" - да кажеш, че си ветеринарен лекар - по презумпция вече не говори добре за теб. А хем ми се иска да гледам отгоре на тези неща, хем ме е яд.
Mi bondeziras al ĉiuj veterinaraj kuracistoj kiuj serĉadas la perfektecon kaj strebadas laŭeble esti bonaj kaj kreemaj, FELIĈAN KAJ SUKCESAN NOVAN JARON! Je via sano!

Ivaynanay каза...

Какво ще кажеш да започнем с един сайт? Но след Нова година, разбира се! :-)
Относно БВС. Ето цитат от закона за БВС:
Чл. 26. (1) Дейността на БВС се финансира чрез приходи от:
6. субсидии от държавния бюджет;

Това променя ли нещата според тебе?