ЩУРАЦИ!

вторник, 28 юли 2009 г.

100 ДНИ

След разочарованията, които преживяхме, не разбирам защо трябва да продължаваме да даваме доверие в аванс. По-скоро нормално е обратното - 100 дни на скептицизъм, през които управляващите да ни убедят в няколко неща, съвсем дребни нещица!
1. Да не забравят, че администрацията е създадена да служи на обществото и на всеки гражданин. Оттам и произхода на думата "служител" - някой, чиято единствена функция е да служи на обществото. При нас администрацията е самодостатъчна, тя е убедена, че е създадена преди обществото, стои по-високо от обикновения гражданин и по никакъв начин не зависи от него. Особено показателен пример е администрацията на земеделското министерство и ВСИЧКИТЕ прилежащи служби. Не знам какво е решението, дано новият министър да го знае.
2. Да крадат с мярка. Няма нужда да ни убеждават, че са ангели, че ще унищожат корупцията, че работят единствено за благото на родината, държавата, народа, бля-бля-бля... Искаме нормални чиновници - крадливи, но и вършещи работа. За да се сбъдне баналния израз - като по целия свят. Другото е проява на банална глупост. Ако вършиш нещо, ще имаш по-големи възможности да крадеш. Проблемът на нашата администрация е, че не разбира, че няма как само да се краде. В този смисъл интересите на обществото и на нормалния чиновник съвпадат. Как обаче да направим така, че да го разберат.
3. Последното е най-банално. Ако не могат да помагат на бизнеса, то поне да не му пречат. От край време благата идват оттам. Пречите ли на бизнеса - сечете клона, на който седите.

Не се сещам за друго. Ако някой има идеи - да ги сподели.

Няма коментари: