ЩУРАЦИ!

понеделник, 20 септември 2010 г.

КъдЕ Е сланИната?!

Всеки уважаващ себе си месопреработвател знае, че кренвирш от чисто месо не се прави. Просто кренвиршът е такъв колбас, не става без сланина. Навсякъде по света! Само в полите на Стара планина нещата стоят по друг начин. Тук Кренвиршът (само с главна буква) се прави от 100% свинско месо. Според някои производители - 100% от свинско месо! Каква е разликата ли? Ами по прословутия утвърден стандарт "Стара планина", господ здраве да дава на "специалистите", които го сътвориха, та според него кренвиршите се състоят от 25% свинско месо с 5% мазнина и 57% свинско месо с 35% мазнина. Значи съдържанието на свинско месо в кренвирша е 82%, т.е. кренвирша се състои 100% от свинско месо, друго месо или сланина не се влага. Ледът и водата са 16%, до 100% са подправките и консервантите. Не така мисли обаче един производител, който е пуснал на пазара кренвирши "Стара планина", които се състоят 100% от свинско месо! Ето етикета му:



Такаааааа, да започнем да броим! Свинското месо е 100%, добавяме 16% лед и вода, още 2% подправки, консерванти и т.н. и се получават точно 118%!!! Тук са се престарали! Буквално са приели думите на министъра, че кренвиршите ще се правят само от месо! Не само са ги приели, ами са ги и претворили в практиката! Както едно време изпълняваха петилетката за три години!

Но къде все пак отиде сланината?! Нали се сещате за млякото? От рекламата става ясно къде е. От утвърдения стандарт обаче не става ясно къде изчезна сланинката! Поне на пръв поглед. Ако обаче се вгледаме по-надълбоко...

Има една европейска директива 13 от 2000 година, която се занимава с етикетирането, представянето и рекламата на храните. В тази директива точно за целите на етикетирането е дадено определение на понятието месо. Свинското месо съдържа до 30% мазнини и до 25% съединителна тъкан. Ако вашето свинско месце, което влагате, например, в кренвирш "Стара планина", съдържа повече от 35% мазнини, то това трябва да се отбележи на етикета и съответно съдържанието на месо да се преизчисли. С други думи, ако вложите месо с 35% мазнина, на етикета няма да напишете примерно 82% месо, а ще напишете 70% свинско месо. Нека да цитираме самата директива:

"Ако тези максимални граници са надвишени, но
всички други критерии за определението за „месо“
са удовлетворени, „… месното“ съдържание трябва
да се уточни чрез съответно понижаване и в списъка
на хранителните съставките трябва да се споменава
освен терминът „… месо“ също и наличието на маз-
нини и/или съединителна тъкан."

Етооооооо! Разбрахте ли сега къде е сланината?! Просто такова нещо като "свинско полутлъсто" в Европа няма! Има свинско с до 30% мазнина! Значи в тези 5% е заровено кучето! Хем министъра доволен (Кренвиршът е само от месо!!!), хем кренвирша ще се получи, защото в действителност наистина има сланина!

Както е в кренвиршите по цял свят!

Няма коментари: