ЩУРАЦИ!

понеделник, 27 септември 2010 г.

ЗА ЕКСПЕРТИТЕ

Редовно слушам програма "Христо Ботев" на БНР. Днес някакъв експерт по енергетика говори за "зелената" енергия. Стана ми интересно по какъв начин се придобива такава "експертност", какво образование е необходимо, какви специализации? Заслушах се, припомних си за хонорара на Доган за "консултантска" услуга в областта на, как да кажа, на нещо, свързано с водната енергетика.

Та човекът, който говори по радиото, се казва Добромир Христов, експерт на Центъра за изследване на демокрацията. От техния сайт разбрах, че "Г-н Христов е получил докторска и магистърска степен по международна публична политика от Осакския институт по международна публична политика, Япония. Той е завълшил две висши образования по политология и японистика в Софийския университет, България."

Какви изводи си правя от тази информация?

1. Образованието, което съм завършил, няма нищо общо с експертизата, която предлагам. Не виждам какво общо имат дипломите на колегата Христов с енергетиката. Политология и японистика на мене ми звучат по-близо до философията на Доган, отколкото до "зелената" енергия.

2. "Експертите" са особена порода специалисти. При тях образованието е само за престиж. Трябва да вземат някаква си там диплома, няма как, формалност. Всъщност придобиването на квалификация при тях започва след това.

3. Този сорт "експерти" са нещо като особен вид черна кутия, но не като самолетните, а като тези от кибернетиката. На входа влиза нещо, вътре протичат някакви процеси (сакрални!) и на изхода потича експертизата! Те са като насекоми - гъсеницата, политолог или философ, свива пашкул, превръща се в какавида. Вътре нещо става, но никой не знае как и защо. След известно време каквидата се разпуква и на бял свят се пръква "експерт" - ако влагата е била достатъчна, става експерт по енергетика. Ако е било малко по-сухичко става експерт по генно-модифицирани организми или изобщо по опазване на планетата Земя! Чудото на трансформацията, чудото на пълната метаморфоза!

Винаги става дума за усвояване на едни пари. Дали под формата на "консултантски" хонорар, дали като някакъв проект на НПО - аз лично не виждам принципна разлика.

Та така за тая особена порода "експерти"...

1 коментар:

Анонимен каза...

Сигурно си единствения слушател на "Христо Ботев" :) Па я вземи стани и ти един експерт. Диплома по ветеринарство имаш, философията ти иде отвътре, готов си да какавидираш :)