ЩУРАЦИ!

сряда, 13 октомври 2010 г.

Българска Служба за Акредитация - връх на безсрамието!

Не знам какво безочие и дебелокожие се изисква, за да обявиш провалите си за епохални постижения! Точно това прави БСА, органът, който по закон извършва дейностите по акредитация в България. В момента БСА е единствения акредитиращ орган в Европа, който, да го кажа по-разбираемо, няма одобрение да акредитира лаборатории за изпитване и лаборатории за калибриране. Което ще рече, че тази структура не е доказала, че е компетентна да извършва тези дейности и по тази причина партньорите ни в Европа не признават акредитираните български лаборатории. Да не говорим, че по този начин "акредитирани" лаборатории са призвани да извършват изследвания в областта на безопасността на храните например. Техните резултати трябва да гарантират качеството и безопасността на храните, които консумираме. Резултати от лабораторни изследвания, проведени в лаборатории, които са акредитирани от орган, който не е доказал пред европейските си партньори, че е в състояние, че има компетентността да осъществява процедурата по акредитация! И по тази причина акредитацията на тези лаборатории има някаква стойност само в България. Няма страна в Европа, която да приеме протокол от "акредитирана" българска лаборатория!

За мен това е суперскандално, това е супер провал! Отговорните за подобно представяне трябва незабавно да си ходят! Но така мисля аз. За изпълнителния директор на БСА обаче нещата са по-различни. Ето какво пише госпожата на сайта на повереното й ведомство:

"С настоящото съобщение информираме всички заинтересовани страни, че дейността на националния орган по акредитация на Република България - Изпълнителна агенция „Българската служба за акредитация” (ИА БСА), е оценена като съответстваща на европейските изисквания от Европейската организация за акредитация (ЕА), във връзка с което от 06.10.2010г. агенцията е приета официално за страна по Многостранното споразумение на Европейската организация за акредитация (EA MLA) за нови области на акредитация, както следва:
• Органи за контрол;
• Органи за сертификация на продукти;
• Органи по сертификация на системи за управление на околна среда."

И малко по-надолу:

"Постижението е стъпка за постигане на една от основните цели на Европейската политика по акредитация, а именно - насърчаване на взаимното признаване на документите, удостоверяващи резултатите от оценката на съответствието, издадени от лица, акредитирани в държава-членка на ЕС и предлагани свободно като услуга в цяла Европа и по цял свят без необосновани ограничения.

Ръководството на ИА БСА благодари за съдействието на всички въвлечени в процеса на оценяване на ЕА – органи за оценяване на съответствието, водещи оценители, технически оценители и експерти, служители на агенцията, държавни институции, неправителствени и бизнес организации декларирали интереса и подкрепата си за развитие на националната акредитация. "

Нито дума за двете провалени области - изпитване/изследване и калибриране! Пак да повторя - единственият национален акредитиращ орган в Европа, чиято акредитация в областите изпитване и калибриране не се признава никъде в Европа, е точно БСА!

Честно казано, вече нямам думи!

14 коментара:

karabadjakov каза...

Как тогава акредитирани лаборатории дават сертификати за безопастност на храните на определени предприятия ,които изнасят продукция за Европа и на принципа свободно движение на стоки ?И кой носи отговорност за това ?

Анонимен каза...

Е ,този ти пост вече ме гръмна с "нафтенато пушкало" . Това не е тетър на абсурда ,не е и пиеса на Бертолд Брехт, а /мамка му / българска реалност.Това ако не е АБСУРДИСТАН със столица ДАЛАВЕРИЯ не знам кое е !
Ангел Трифонов

Анонимен каза...

По този начин могат да се оборят в съда всички глоби на КАТ за превишена скорост, за каране в нетрезво състояние и т.н. Приборите им са калибрирани от лаборатории сертифицирани от БСА. Лабораториите за изследване на кръвни проби, също са сертифицирани там.
Лабораториите за контрол на качеството на храните - също.

Анонимен каза...

@Анонимен
глупости на търкалета...
радарите на КАТ на 100% се калибрират в метрологията :)

Анонимен каза...

БЪЛГАРСКИТЕ ЛАБОРАТОРИИ ВЕЧЕ СА ПРИЗНАТИ В ЕВРОПА

26 май 2011 г.
Българските лаборатории за калибриране и изпитване вече имат европейско признание. Това стана факт, след като изпълнителният директор на ИА Българска служба по акредитация Елза Янева подписа в Берлин многостранно споразумение за взаимно признаване с Европейската организация по акредитация. Така дейността на ИА БСА и на акредитираните от нея лаборатории за изпитване и калибриране, както и на органите за сертификация на продукти, персонал и системи за управление, вече са равнопоставени с лабораториите и органите по сертификация от останалите европейски държави.

ИА БСА стана част от многостранното споразумение след оценка от страна на Европейската организация за акредитация през м. април 2011г., която установи пълно съответствие на дейността на националния орган по акредитация на България с европейските изисквания.

Подписването на документа ще има пряко положително отражение върху дейността на българските производители. Занапред те ще могат да ползват и български лаборатории за изпитване, контрол и сертификация на продукцията си, предназначена за международния пазар, което ще намали значително разходите им. Така например изпитването за електромагнитна съвместимост на медицинска апаратура струва в България 1500 лева, докато в Германия и Италия цената е 14 хил. евро. Разликата в цената на изпитване за реакция на огън на строителни продукти е между 3 и 5 пъти. Наличието на диоксин във фуражите се установява в България срещу 200 лева, докато средната цена в Европа е около 200 евро. Изследването за салмонела струва 15 лева у нас и около 30 евро средно в Европа.

Европейското признание на българските лаборатории и органи за сертификация е сериозна крачка към повишаване конкурентоспособността на българската икономика.

ХАЙДЕ СЕГА ПАК ДА ВИДИМ ЗЛОБА И ГНУСНИ ЛЪЖИ !!

Ivaynanay каза...

За каква злоба и гнусни лъжи става дума?

Анонимен каза...

Едно знам и мога да Ви го гарантирам Господата от Акредитацията нямат необходимите познания е може и да част от тях на при одобряване на документите ми за орган за контрол изобщо нямаха понятие с какво искам да се акредитирам. Дословно преписват и превеждат чужда литература, боравт с един и същи термини и само чакат да представиш Наръчник по качество и след това да видиш как се дава на зруги фирми.

Анонимен каза...

Българските лаборатории били признати в еВРОПА,бла-бла-бла.Признати са ама не.Държава наречена европа няма.Във всяка държава си има създадени правила и изисквания за да можеш да продаваш нещо или да правиш някаква стопанска дейност.Техните органи по сертификация и акредитация приоритетно защитават собствените си фирми и друго не ги интересува.В България обаче нещата стоят по малко по-различен начин.Пример за това е за колко време се придобива акредитация за орган за контрол или лаборатория.Срокът в България е 18 месеца, а на пример в Румъния или Словакия е 4 до 6 месеца.Другата лъжа е, че цените били много по ниски. Да за много неща таксите номинално са по ниски, но на фона на средната печалба на фирма, средната заплата в България или средния размер на таксите събирани от другите институции цените на БСА са меко казано рекет. Безумията, които се искат при една акредитация,субективизма при одит, непознаването на нормативната база в страната,конфликта на интереси вътрешни и външни от страна на одитори са дълга тема за коментар.Поради това дейноста на агенцията има характер на институция, която трябва по- скоро да пречи на бизнеса отколкото да го подпомага и защитава от нелоялна чужда и собствена конкуренция.

Анонимен каза...

Напълно съм съгласен с становището на последния анонимен.Мисля, че е време Министерството на икономиката да обърне внимание какво става в БСА.

Анонимен каза...

Нашата лаборатория се акредитира вече за 3 път. Нагледала съм се и съм се наслушала на некомпетентност и арогантност от страна на "одитори".В началото още никой нищо не знаеше - 2003-2005 този процес с акредитирането прохождаше. Но и след 10 г, нещата не са добре - компетентните одитори са не повече от 20 %.Чек -листовете им са лошо направени и са някаква имитация на такива.Криворазбрани преводи на документи...Няма нормален диалог с аналитика, зад арогантност прикриват некомпетентност...Има нещо дълбоко сгрешено в тази служба, още от самото начало, когато директор беше едно недоразумение- Ани Стоилова.
Главният ни одитор последния път - 2013 година, не знаеше английски! Не е за вярване, но е ФАКТ!

Напротив, цените им са необосновано високи, както на всичко в Бг, особено на пазар, където няма конкуренция.

Има и компетентни одитори, слава богу, но те вероятно трудно издържат. А и вероятно заплащането им не е високо - парата я прибира БСА.

Анонимен каза...

Некомпетентна комплексирана оценителка се вихри по одити, като не спира да се хвали, какво прави като одитор на системи за управление. Тя видите ли работи в сертифицираща организация, но се рови в документи на други сертифициращи такива. Спи си спокойно, защото явно според нея НЯМА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ!!! Май плачат за оплакване в EA, те и без това са си известни от край време с интересни неща - некомпетентни, комплексирани, подкупни, невъзпитани ....но те в EA си ги знаят, но защо ние да ги търпим!

Анонимен каза...

То безсрамието в БСА продължава, и дума не казват че им е отнета акредитацията от ЕА. За потвърждение ето какво излиза на официалната страница

BULGARIA- SUSPENDED
BAS
Executive Agency "BulgarianAccreditation Service" - Suspended for 6 months starting 17/07/2014
52A Dr. G.M. Dimitrov blvd.
1797 Sofia
Phone: +359 2 873 53 02
Fax: +359 2 873 53 03
Website: www.nab-bas.bg
E-mail: office@nab-bas.bg; ea_bas@mi.government.bg

Анонимен каза...

Който и да управляваше тази агенция, все по-голям змиярник правеше. Някакви некомпенетни лелки спират бизнес за милиони от злоба. Ама пък за сметка на това колко ядене изяждат по време на одита, не мога да Ви опиша.
Според мен трябва да се срине из основи за да се оправи. Сега Янева я няма, но статуквото си се носи, защото лошите практики са се трупали с годините. Някой като Гаврилова се спасиха пак на държавна работа, представям си и там какво ще става

Анонимен каза...

не можах да разбера защо одитора трябва да знае английски