ЩУРАЦИ!

четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Откъде е тази соя?!

А де - откъде е?! Нали ветеринарните инспектори спят в колбасарските предприятия, не свалят очи от кутерите и другите месомелачки, с риск за здравето и живота си бдят за качеството и безопасността на една единствена група продукти - СТАРА ПЛАНИНА! Другите, както се казва, кучета ги яли! Или, по министър Найденов, и кучета не ги яли. Какво да прави обикновеният потребител обаче, който беше във възхита от инциативата на въпросния министър? След като се фалшифицират продукти, за които гарантира цялата ветеринарна служба, какво да си мислим за останалите?!

Какви ще са лицензите, които ще се отнемат? Лицензионен режим се въвежда с някакъв нормативен акт. В случая не се касае за подобно нещо. Доколкото се ориентирам, става дума за търговска марка, която е собственост на Асоциацията на месопреработвателите (между другото, май още не е минала регистрацията й през патентното ведомство!), а не на НВМС. Какво е отношението на държавната структура към тази търговска марка не е съвсем ясно. Не е ясно и защо е толкова особено отношението към една единствена търговска марка. Защо не се вземат същите мерки по отношение на останалите хранителни продукти, които са преобладаващи като количество? Защо, мамка му, държавата се ангажира толкова яко с налагането на пазара на определена търговска марка?! Как да си купувам нещо друго като постоянно ми се втълпява, че този продукт се следи изкъсо и то с цената на истински героизъм от страна на контролния орган? Такъв героизъм и толкова изкъсо, че на четири места системата даде на късо!

Всичко това ми прилича на един огромен балон, който се надига от дълбините на блатото и след като се спука ще измори с отровното си съдържание сума ти народ! Защото покрай тия "утвърдени" стандарти се компрометира цялата система на националните държавни стандарти, въобще смисъла и духа на стандартизацията! Компрометира се системата за акредитиране и сертифициране, която и без друго е, хм, не съвсем читава (виж предходната публикация). Обърна се с хастара навън системата за контрол на храните, основополагащите й принципи. Физическото присъствие на контролния орган на всеки етап от производството НЕ Е сред тези принципи!

Държавните "експерти" са ми ясни. Всички видяха на какво са способни и докъде се простира чувството им за отговорност - точно до фоайето на "Майчин дом", да са живи и здрави наследниците им! Ама се чудя на месопреработвателите, дето им се вързаха на детския акъл и сега ще трябва да им сърбат попарата. Както казах и преди - някои ще сърбат попара, други ще натрупат пачки!

Няма коментари: