ЩУРАЦИ!

събота, 16 октомври 2010 г.

КАКЪВ ЛИЦЕНЗ, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА?!

"Ако се докаже тяхната теза, то ще има само тежки санкции, а не отнемане на лиценза. Аз не можех да направя нищо друго, освен да го обявя на обществото. Този стандарт не е задължителен. Могат да влагат соя в другите си продукти. Става въпрос за принципи и за връщане на доверието на потребителя, да върнем уникалността на българския вкус", бе категоричен министърът.

Това по повод следите от соя (евентуално) в няколко проби, произведени по т.нар. "стандарт" Стара планина. Какъв лиценз ще отнема министъра?! Нали щеше да затваря предприятия за подобни прегрешения?! На всички донякъде запознати с материята, още тогава беше ясно, че това са абсурдни твърдения. Изглежда и министър Найденов е достигнал до същото прозрение.

Доста неща не мога да разбера, едното от тях е как е възможно да отнемаш лиценз, който няма как да дадеш?! Чия собственост е марката "Стара планина"? Ами как да разберем като е все още в процедура по регистрация в патентното ведомство?! Понеже Асоциацията на месопреработвателите продава диск с логото и някакви съпътстващи документи, то редно е да предположим, че именно АСМ е собственик на марката. Значи именно АСМ държи правата върху марката и тя би трябвало да отнема правата за ползването й. Не е ясно обаче каква точно марка е "Стара планина". Марките могат да бъдат: търговски марки, марки за услуги, колективни и сертификатни марки. Допускам, че е все пак колективна марка - АСМ обединява голяма част от месопреработвателите в БГ. Това ще разберем, когато марката стане факт. Но докато не е факт - как някой, който не е собственик на марката, ще отнема лиценз за използването на търговска марка, която още не е факт, т.е. не е приключила процедурата по регистрацията в Патентното ведомство?!

Чиновниците от НВМС ми приличат на колективен вариант на "Сам в къщи". Възрастните ги няма, те самите нямат бради и мустаци, но страшно много искат да се обръснат! Виждали са понякога как се прави, смятат, че ако и те започнат да го правят изведнъж ще се превърнат в уважавани възрастни мъже. Да де, ама само желание не стига. Трябва и капацитет.

Апропо, къде са хората с капацитет?! Не е ли време да се върнат от отпуска и да нашляпат малчуганите? Е това е въпроса - не разбирам защо истинските експерти мълчат!

1 коментар:

Анонимен каза...

Питаш , къде са "капацитетите" ли?Да беше дошъл на "кръглата" маса във ВМФ на ТУ , че да ги чуеш кави "уникално-бисерни" нещо като "прозренийца' ги бяха обхвнали , а за отношението им един към друг ...................... просто рубриката 'NO COMMENT' щяха да я запълнят за месеци напред.