ЩУРАЦИ!

четвъртък, 28 октомври 2010 г.

МАГАРЕ НА МОСТ

Сега каймата "Стара планина" ще се прави само от българско месо! Къде отиде принципът за свободно движение на стоки, капитали и хора в рамките на ЕС? Защо момченцата преди да изрекат и да сътворят нещо не се спрат на едно място, да седнат на удобните си столчета, да преброят до 100 поне и тогава да продължат да си играйкат?!

Министърът каза, че въпросната кайма ще се прави само от "прясно месо - разбирайте българско". Не разбирам какво пречи каймата да се прави от прясно румънско месо например? Испания изнася огромни количества охладено свинско месо за Италия с камиони. Някакви протекционистични мерки ли ще въвежда министърът? Не противоречи ли това по някакъв начин на общностното законодателство? В чия полза ще бъде тази защита всъщност- на потребителя или на едрите родни свиневъди? Последните и без друго никога не са задоволявали търсенето на свинско месо на родния пазар. Или пък каймата "Стара планина" ще бъде защитена като уникален продукт само за България?!

Само с приказки не става. Трябва още добра воля и капацитет. Не знам кое от двете последни липсва повече... Но знам, че изкривяването на пазара с помощта на волунтаристични изцепки не носи добро на никого. В краткосрочен план страда потребителят, в по-дългосрочен се стъжнява на повечето стопански субекти. Дори и тези, които сега доволно потриват ръце едва ли ще избегнат наказанието на пазара.

Иначе принципната позиция по принцип е хубаво нещо. Но в случая започва да намирисва на обикновен магарешки инат.

3 коментара:

Ivaynanay каза...

Или с други думи - да не се окаже другата седмица, че нямаме лаборатория, която да може да разграничи кайма, приготвена от "прясно" месо от такава, приготвена от замръзено месо!

Анонимен каза...

Тц , тц ,тц- а бре теб ни тъ ли й срам дъ убвинювъш тъй "нипрвумерну и нипраилну" цялата "ВЕЛИКА" лабораторна дейнусть у НиВиМиСи -ту , ъ? Вай Вай вай къв си..............

Анонимен каза...

лабораторната дейност в НВМС не работи, работи лабораторна дейност в НДНИВМИ, който цяла гдина е на издихание и само трупа дългове, защото "великите" колеги от НВМС и Министерство трябва да си правят разходките в Европа.
Как може Министъра да не знае, че няма възможност за извършване на определени изследвания, не поради некомпетентност, а поради липса на средства за консумативи, нали той не дава ПАРИ за тази цел