ЩУРАЦИ!

петък, 10 октомври 2008 г.

Меламин 2

Тази сутрин гледах по bTV интервю с някакъв специалист в областта на хигиената на храненето. Страшно съжалявам, че не запомних името и длъжността, която заема. По-важното е това, което тя каза. Позовавайки се на становище на Европейския орган за безопаност на храните (EFSA), тя обяви, че няма никакъв риск за европейските консуматори. Ще приложа линка към съответното становище, но нека да кажа с две изречения за какво става дума. Риск за възрастните наистина няма. Не така обаче стоят нещата с децата, които консумират бисквити, бонбони, шоколад и други сладки неща, съдържащи млечни продукти. Най-лошият вариант допуска до трикратно превишаване на допустимия дневен прием (Tolerable Daily Intake)! Дамата обаче пропусна да спомене тази подробност. Все пак от EFSA ни успокояват, че такъв най-лош сценарий едва ли е възможен в Европа.

Когато пазарувате някакви бонбони, обърнете внимание на състава. В етикета е указано наличие на сухо мляко, суха суроватка или някакъв друг млечен продукт, но по никакъв начин не бихме могли да разберем дали произхода им не е от Китай! Така както няма начин да разберем какъв е произхода на сухото мляко, което се влага при производство на кисело мляко, сирена и др.

Интервюто затвърди опасението ми, че проверките на контролните органи се ограничават само до етикетите на продуктите. Не се анализират проби за наличие на меламин. При условие, че в страни като Австрия и Словакия се откриха незаконно внесени от Китай млечни напитки със съдържание на меламин десетократно превишаващо допустимите концентрации, кой би могъл да ме убеди, че подобно нещо не е възможно и в България?

Ето връзката към становището на EFSA. Приятно четене!

Няма коментари: