ЩУРАЦИ!

неделя, 5 октомври 2008 г.

За Георги Павлов и Джон Дънлоп

Ветеринарната дейност предполага предлагане на услуга на някой, който произвежда нещо. В този смисъл ветеринарията е вторична по отношение на животновъдството, по отношение на преработвателната промишленост и т.н. Няма да коментирам държавната служба. Там открай време не разбират смисъла на думата служител, да ги оставим на мира. За мъртвия или добро или нищо.

Ветеринарното съсловие обаче е нещо друго. То е кръвно свързано с тези, на които предлага някаква услуга. Да оставим домашните любимци, при тях нещата стоят малко по-особено. Думата ми е за селскостопанските, продуктивните животни. Животновъдството е отрасъл, който среща сериозни трудности. В същото време е изключително перспективен и конкурентен бизнес. И вместо ние, ветеринарните лекари, да се стремим да създаваме конкурентни предимства за нашите животновъди, правим точно обратното. Опитваме се да запазим практики, които отдавна са отживели времето си. И това само заради някакви съмнителни, тясно корпоративни интереси. Ветеринарните участъци в този им вид, в който съществуват в момента, обслужват чиновниците от НВМС и колегите, които са свикнали с идеята за величието на обществената ветриринарна медицина на Павлов. Или, ако трябва да съм по-директен, това са колегите, за които ветеринарната дейност е удобен начин да получават държавна заплата под формата на договор с държавата за имунопрофилактични мероприятия.

Ветеринарните лекари са предприемчиви и прогресивни (изтъркана дума, но усетете истинския й смисъл!) хора. Всички знаем Дънлоп. Не може в началото на XXI век да се опитваме да запазваме организация и структура, която не дава конкурентни предимства на животновъдите. Ограничението, заложено във ветеринарния закон за практикуване само в един участък, не е от полза за никого. То създава чувство за лъжлива сигурност. Да не говорим, че е в разрез с европейската практика по отношение на предлагането на услуги.

А бе с две думи - долу участъците! Да живеят груповите практики, консултантските фирми и всички възможни съвременни форми на обслужване на нашите клиенти! Колкото по-рано разберем истинските си интереси и се преборим за тях, толкова по-добре!

Знам, стана най-объркания и неразбираем постинг досега! Поне се усеща, че този проблем ме вълнува, нали?! :-)

4 коментара:

random каза...

To май всеки следващ постинг става все по-объркан и неразбираем. Не се вълнувай толкова от ветеринарните щуротии, защото се хващат нелечими болести :)Попитай патили!

Ivaynanay каза...

А бе ужас! Само не знам - от възрастта ли е или винаги съм бил такъв шемет?! Май последното! :-)

Unknown каза...

Не е от ЕГН-то, щото то си е едно и също. Ама си дяволски прав- ДА ЖИВЕЯТ СМЕСЕНИТЕ ПРАКТИКИ !

Анонимен каза...

--Ветеринарните участъци в този им вид, в който съществуват в момента, обслужват чиновниците от НВМС -иска ми се да попитам...в кой вид не биха ги обслужвали!?
--Ограничението, заложено във ветеринарния закон за практикуване само в един участък, не е от полза за никого!-това си е само на книга..фермерите намират от където поискат и каквото поискат без проблем-било то мед.услуга,ВМП,документи,подписи..Едва ли за тях има голямо значение кой точно ще вземе кръвната проба или ще направи ТБЦ-то,или ще постави ушните марки..същинския въпрос е дали е добре свършена работата!Но ако голямата борба е лично да си избират доктор който да ги обслужва...те и сега си го правят-няма да е постижение!
--ако трябва да съм по-директен, това са колегите, за които ветеринарната дейност е удобен начин да получават държавна заплата под формата на договор с държавата за имунопрофилактични мероприятия.-в който и вид да фигурират участъците/докато ги има/ще се получава такава заплата-няма как...Притеснява ме че не виждам някъде идея как да бъде преобразена тази явно дразнеща.."Услугата Ветеринарен Участък"
Нали уж Чърчил бил казал-абе не е добро,ама посочете ми нещо по-добро..