ЩУРАЦИ!

понеделник, 27 октомври 2008 г.

Какво правим със салмонелата!?

32% от водещите европейски специалисти в областта на птицевъдството (ветеринари, специалисти по хранене и т.н.) смятат, че програмата на ЕС за намаляване на контаминирането със салмонела на яйцата и птичите стада, ще подрони сериозно конкурентноспособността на европейските производители. Други 20% смятат, че това ще доведе до незаконна употреба на антибиотици и още 18% са на мнение, че по този начин ще се подхранват нереалистични очаквания у потребителите. Тези мнения са събрани по време на птицевъдния технически семинар на Alltech, проведен от 20 до 23 октомври в Дъблин.

Много специалисти са на мнение, че селскостопанската политика на общността е сбъркана. Изключително скъпа и неефективна, подлагана на критики, тромава, водеща действително до все по-голяма неконкурентноспособност. Акцентът тук пада върху друг елемент от политиката - безопасността на храните. Няма нищо по-удобно за политиците от защитата на потребителя. Тази сфера дава невероятни възможности за популизъм. Парадоксалното е, че всичко това се реализира за сметка на самия потребител. По-скъпи храни и стоки, претендиращи са по-високо качество и безопасност. Изключително хиперболизирани рискове, оттам и невероятни изисквания към производителите. Когато обаче си притиснат от американската, австралийската, бразилската, аржентинската и т.н. конкуренция, нямаш избор - прибягваш към не съвсем добри практики. Тук е отбелязана една - нерегламентираната употреба на антибиотици. Това е само върха на айсберга.

Просто тема за размисъл. Всички, мисля, виждат какво се случи с качеството на хранителните стоки след приемането ни в ЕС. Въпреки Белите книги, въпреки инспекциите, въпреки системите за самоконтрол. Картината е трагична. Зад това изречение се крие много повече, но не му е мястото тук да коментирам детайли.

Няма коментари: