ЩУРАЦИ!

понеделник, 26 юли 2010 г.

Къде са лабораториите?!

Доколкото имам информация, предстоят драстични съкращения на лабораториите в струтурата на НВМС. Остават по 4 в Северна и Южна България. Няма да коментирам критериите, по които са избрани оцелелите. Важното е, че нещо, което отдавна трябваше да се случи, най-сетне се случи. Дали поради кризата, дали поради Дянков, дали поради реформаторския стремеж на министъра - не бих могъл да бъда сигурен. Държавата се освобождава от несвойствени функции и разходи. По мое мнение съкращението трябваше да е по-драстично, но и това е добро начало.

Нещо подобно ще се случи и когато броят на практикуващите ветеринарни лекари се намали с поне 60%. Никакви драми, никакви трагедии, никакви заплахи за националната сигурност, здравето, благополучието дрън, дрън и други подобни. Просто ще се окаже, че работата, която сега вършат 2 000 ветеринарни лекари, може да се върши по-качествено от 900. Срещу по-добро заплащане и по-достойно отношение от страна на държавата и всички заинтересувани. Трагедиите и драмите са в главите на тези, които са неподготвени, не предлагат качествена услуга, не се усъвършенстват - с две думи са непрофесионалисти.

Жалкото е, както съм споменавал преди, че прогресивната роля се падна на министерството и на НВМС. Съсловната организация, съсловието като цяло, се оказа неподготвено, нежелаещо да промени нещо в името на обществения интерес, а се капсулира до границите на егоистичния си тясно корпоративен такъв. Без хоризонт отвъд държавната профилактична програма. Без достойнството на свободна професия.

ЖАЛКО НАИСТИНА!

1 коментар:

Анонимен каза...

http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=13250&Itemid=9